maanantai 9. tammikuuta 2017

Mysteeri Masi

Interstitielli keuhkosairaus, vaikea-asteinen sentraalinen uniapnea ja status post katetrisaatiohoito, nää kaikki löytyy Masin lääkärinlausunnosta. Aikasemmin en ois ymmärtänyt noista mitään, mutta näköjään sitä ihminen voi oppia kaikenlaista sen eteen tullessa. Osa asioista on miullekki vielä täyttä hepreaa ja saan tivata asioita Masin eri erikoislääkäreiltä, joilta kuitenkin saan suurimpaan osaan kysymyksistäni ihan tavallisen ihmisen ymmärrettävän vastauksen.


Avoin valtimotiehyt löytyi Masilta jo heti synnytyksen jälkeen, sille annettiin mahdollisuus sulkeutua itsestään, mutta Masin tapauksessa niin ei käynyt ja sulku tehtiin Masin ollessa noin 10kk ikäinen.(10/15) Masin sydän on nyt kunnossa, vaikka seurantaa se vielä tarvitseekin vähän. Tarkistetaan että sinne asennettu tulppa on pysynyt hyvin paikoillaan, eikä vuoda. 


Keuhkosairaus on ollu mysteeri pitkään. Pienestä pitäen Masi on rohissut aika pahasti, mutta silloin lääkäri totesi sen refluksiksi. 2kk ikäisenä Masi sairastikin ensimmäisen keuhkokuumeen, jota seurasi lyhyen ajan sisään toinen ja kolmaskin. Aina sairaalahoitoon oli mentävä. Näiden keuhkokuumeiden seurauksena meidät lähetettiin keuhkovastaanotolle, jossa tapasimme ensimmäistä kertaa aivan mahtavan keuhkolääkärimme. Masia tutkittiin ja vauva-astmakin oli jo todettu tässä vaiheessa johon saimme heti lääkityksen. Joka kuukausi oli kontrolli keuhkovastaanotolla, joskus jopa kahdestikin kuussa. Joka kerta samat kysymykset ja erilaisia kokeita tehtii monen monta, verinäytteitä, allergiatestejä, keuhkokuvia, ja tt-kuvauksia. Sairaalareissuja ja osastolla oloja kertyi runsaasti. Kamalin paikka oli kuitenkin se kun Masi joutui ensimmäistä kertaa teho-osastolle, missä en saanutkaan olla vieressä koko aikaa. Masi sai RS-virusta vastaan estävän pistoksen joka kuukausi, mutta sai silti RS-viruksen, joka vei hänet tehohoitoon pariksi päiväksi. Teho-osaston ihmiset olivat mitä mahtavimpia, mutta siellä käyminen oli todella rankkaa, vaikka Masi oli suht hyvässä kunnossa. Siellä se seurusteli hoitajien kanssa ja katseli muumeja. RS-viruksen voittamisen jälkeen pojalta otettiinkin keuhkopala, jota tutkittiin paljon, mutta diagnoosia ei saatu. Keuhkopala lähetettiin ulkomaille tutkittavaksi, mutta tarkkaa diagnoosia ei sielläkään selvinnyt.


Sitten vielä uniapnea se löytyi ensimmäisessä unipolygrafiassa (= yön yli kestävä unenaikaista hengitystä, aivosähkö- ja lihastoimintaa sekä veren happipitoisuutta mittaava tutkimus). Ensimmäinen unitutkimus tehtiin 9-10.2.2016 ja toinen 27-28.9.2016, jossa huomattiin uniapnean pahentuneen selvästi. Siispä lisää unitutkimuksia tiedossa. Vakavan uniapnea löydöksen jälkeen Masi laitettiin pään magneettikuvaukseen kiireellisenä, mutta onneksemme sieltä ei löytynyt mitään poikkeavaa. 

Tulevaisuus on siis täysin mysteeri edelleen. Neurologi, keuhkovastaanotto, lisää verinäytteitä, edellisten verinäytteiden tulokset, uudet keuhkokuvat, uusi tt-kuvaus, uusi unitutkimus ne kertovat meille toivottavasti jotakin lisää :)

1 kommentti:

  1. kyseessä mysteeriö..mutta niin sisukas ja iloinen keimailija <3<3..toivottavasti tietoa löytyy jossain vaiheessa....hepreaa noi on kyllä kaikille nuo lääkäreitten kirjoitukset!!!

    VastaaPoista